Ken je dat verhaal van die aspirant schrijver die de boel de boel liet en vol inspiratie op een hutje op de hei ging zitten om een debuterende bestseller te schrijven? 

Ja? Dan ben ik heel benieuwd naar dat verhaal, want het zal vast niet zo rooskleurig zijn als het klinkt. Ken je het verhaal niet? Dat klinkt logischer, want… *zeepbel kapot* zo werkt het ook niet. 

Gezocht: vakantiehuis op Ibiza

In Nederland kan slechts 0,7% van de gepubliceerde auteurs leven van zijn royalty’s. En dan hebben we het niet over die ene uitschieter met een vakantiehuis op Ibiza. Dan hebben we het over een klein aantal auteurs, zo’n 55 schrijvers, die met het schrijven van boeken een modaal jaarinkomen verwerven. Heb je dus het idee om een boek te gaan schrijven en vervolgens te rentenieren? Oeps, weer een zeepbel kapot. 

Je begrijpt het al. Boeken schrijven is hard werken. En dat betekent dus ook dat je niet kan zitten wachten op inspiratie of het moment dat je agenda zich opeens spontaan uit zichzelf volledig vrij maakt zodat jij achter je laptop kan gaan zitten. Wil je een boek schrijven? Wil je écht een boek schrijven? Oké, goed. Maar dan moet je wel aan de bak. 

Got time?

Maar je hebt natuurlijk je baan, je gezin, je partner, je sociale leven en dan ook nog andere hobby’s. Dus dan is dit wellicht niet het goede moment? Misschien toch maar wachten tot je wel tijd hebt? 

Wie hou je eigenlijk voor de gek? Als je echt een boek wil schrijven, dan ga je daar tijd voor maken. En dat betekent niet eens per jaar als je vakantie hebt een start maken en er nooit meer naar omkijken… 

Als je echt wilt schrijven, zul je het moeten plannen. Bij voorkeur zorg je dat je elke dag een moment hebt om even te schrijven. Dat hoeven geen hele hoofdstukken te zijn, maar elke dag schrijven zorgt ervoor dat die linker hersenkwabben lekker actief blijven. Hoe meer je schrijft, hoe bedrevener je wordt. 

Maar de wanhoop, de ellende! Want hoe maak ik dan tijd? hoor ik je denken. Wees eens eerlijk: hoe vaak slaap jij onnodig lang uit? Hoeveel series op Netflix heb jij dit jaar al gekeken en oeh, dé gewetensvraag der gewetensvraag in deze tijd: hoeveel tijd besteed jij op jouw mobiele telefoon? 

Admit it, you know what to do

Juist. Als je kritisch naar jezelf en je agenda durft te kijken, zul je zien dat er ruimte is om te schrijven. Omdat jij dat wil. Wacht niet op inspiratie, maar ga achter die laptop zitten en begin. Maar wacht, dat beginnen is het belangrijkste niet. Beginnen doen tienduizenden mensen per jaar. Zorg voor een vaste structuur, zorg voor discipline, wacht niet op inspiratie maar maak er werk van. Jij wil een boek schrijven? Doe dat dan.