Making the content: opbouw

Iedereen kan schrijven, toch? Vanaf groep 3 leren we allemaal de woordjes, het alfabet en hoe we op een nette manier iets op papier kunnen zetten. Toch blijkt het niet zo gemakkelijk. Want de Nederlandse taal is er één met ontzettend veel regels, geschreven en ongeschreven. Wil je toch graag goede content online plaatsen zonder daar hele studies aan te wijden? Goed nieuws! In ‘Making the content’ lichten we een tipje van de sluier over de belangrijke regels voor goede, online teksten. In deze blog: opbouw. Lees je even mee?

Structuur

Wanneer je online content creëert wil je soms gewoon even vlug wat online zetten: je weet hoe belangrijk het is, wilt online zichtbaar blijven, maar je hebt het druk. Veel tijd is er dus vaak niet voor het creëren van blogs, columns en andere content. Maar bij elke tekst die je plaatst is het belangrijk dat de tekst prettig leest voor de lezer: jouw potentiële klant. Het is dus altijd belangrijk om goed te kijken naar de opbouw van je tekst. Er moet een pakkend begin zijn, een middenstuk en een eindconclusie, waarin jij bij voorkeur de klant motiveert, activeert en/of aan het denken zet. Zorg dus altijd voor dat deze drie onderdelen aanwezig zijn, zodat je lezer weet waar hij aan toe is en bovendien de content tevreden kan achterlaten na het lezen. 

Rode draad 

Het gebruiken van bovenstaande structuur gaat jou zelf bovendien helpen om de rode draad vast te houden in jouw verhaal. Niets leest zo onprettig als een stuk tekst die alle kanten op schiet, kant noch wal raakt en onbevredigd wordt afgesloten. Wees duidelijk over je onderwerp. In de titel wordt direct kenbaar gemaakt waar jouw stuk over gaat. In het pakkende begin zorg je ervoor dat jouw lezer direct geboeid is, middels een vraag of een stelling bijvoorbeeld. Tijdens het middenstuk leg je meer uit over jouw onderwerp, product of kennis en in de conclusie vat je het kort nog eens samen. Het kan je helpen om, in plaats van lukraak beginnen met een tekst, de opbouw van te voren alvast uit te schrijven. Wat is mijn onderwerp, waar begin ik mee, wat wil ik vertellen en wat is mijn call-to-action? Geloof me, dan is die tekst daarna zo geschreven. 

Pak ze bij de lurven!

Een goede titel is onmisbaar voor elke content waar jij de aandacht mee wil trekken. Wanneer een titel saai, onduidelijk of misleidend is, zullen lezers (en dus potentiële klanten) eerder wegklikken. Denk dus goed na over een titel die de lezer prikkelt, nieuwsgierig maakt of die direct de inhoud van het artikel duidelijk weergeeft, wanneer klanten gericht op zoek zijn naar informatie. 

Niet meer fout doen

Zo, nu weet je de basisregels voor het juiste gebruik van een tekstopbouw. Het juiste gebruik hiervan kan je tekst de kwaliteit geven die je klant wil zien. Twijfel je of besteed je je tijd liever anders? Besteed het schrijven van content dan uit.