Making the content: spelling

Iedereen kan schrijven, toch? Vanaf groep 3 leren we allemaal de woordjes, het alfabet en hoe we op een nette manier iets op papier kunnen zetten. Toch blijkt het niet zo gemakkelijk. Want de Nederlandse taal is er één met ontzettend veel regels, geschreven en ongeschreven. Wil je toch graag goede content online plaatsen zonder daar hele studies aan te wijden? Goed nieuws! In ‘Making the content’ lichten we een tipje van de sluier over de belangrijke regels voor goede, online teksten. In deze blog: spelling? Lees je even mee?

Doorn in het oog 

Spelfouten. De één kan er niet overheen lezen terwijl het de ander niet eens opvalt. Spelfouten zijn een interessant fenomeen. Ze kunnen je tekst namelijk maken of breken. Schrijf je een inhoudelijk steengoede tekst vol kennis, innovatie en nieuwe inzichten maar staat hij bomvol spelfouten? Reken maar dat je boodschap dan niet overkomt bij het publiek waar jij juist wil opvallen. Spelfouten zijn voor tekstschrijvers een doorn in het oog, ze springen eruit en maken dat de rest van de tekst als het ware vertroebelt. Dat moeten we natuurlijk zien te voorkomen, maar is dat wel mogelijk? 

Niet te doen? 

Laten we het maar toegeven: de Nederlandse spelling is écht ingewikkeld en als we sommige dingen er als kind niet ingestampt hebben, krijgen we het soms nooit meer voor elkaar. Geen wonder dan nieuwe nederlanders soms enorm worstelen met het juiste gebruik van bijvoorbeeld dit en dat: je moet het horen, zeggen we dan. Er zijn tientallen regeltjes, uitzonderingen en ezelsbruggetjes. is het wel te doen? Alle regeltjes kennen? Eerlijk? Zelfs de beste tekstschrijvers moeten nog wel eens wat opzoeken. Maar dus gebruik van je spellingchecker op de computer en handige websites als: 

 • onzetaal.nl 
 • spellingcheck.nl 
 • taaladvies.net

Over de d’tjes, de t’tjes en de dt’tjes 

En om je op weg te helpen, zullen we de belangrijkste basisregel van de spelling nog even belichten: de gevreesde dt’tjes. De website onzetaal.nl zegt hier het volgende over:

Voor vrijwel alle werkwoorden gelden in de tegenwoordige tijd enkelvoud de volgende regels:

Voeg geen t aan de stam toe als het onderwerp

 • ik is: ik maak / ik word, maak ik / word ik
 • jij/je is én achter de persoonsvorm staat: maak jij / word jij

Voeg wél een t aan de stam toe als het onderwerp:

 • jij/je is én vóór de persoonsvorm staat: jij maakt / jij wordt
 • u is: u maakt / maakt u, u wordt / wordt u
 • een derde persoon is:
  • hij / zij / het / Mark / Fleur / het meisje / de klas / onze afdeling / het boek / Den Haag / Nederland / wie / wat / … maakt / wordt
  • dan maakt / wordt hij / zij / het / Mark / Fleur / het meisje / de klas / onze afdeling / het boek / Den Haag / Nederland / …

Nog drie belangrijke punten:

 • Ook als de stam op een d eindigt, geldt de regel ‘stam plus t’: jij/u/hij/zij/het wordt / raadt / rijdt / begeleidt / bereidt / onthoudt / ontvriendt / vermijdt / verraadt, enz.
 • In de tegenwoordige tijd wordt nooit een d aan de stam toegevoegd. Zinnen als ‘Zij wijzigd straks de tarieven’ en ‘Hij veranderd morgen de code’ zijn dus fout. Het moet zijn: ‘Zij wijzigt straks de tarieven’ en ‘Hij verandert morgen de code’ (weer: stam + t). Let niet op de verleden tijd van wijzigen en veranderen; de d in de verledentijdsvormen wijzigde en veranderde heeft geen enkele invloed op de tegenwoordige tijd. Aan het ezelsbruggetje van ’t kofschip heb je dus ook niets als het gaat om de tegenwoordige tijd. Dit ezelsbruggetje gaat immers over de verleden tijd, bijvoorbeeld: het is wijzigdemet -de, maar lachte met -te (ezelsbrug: ch zit in ’t kofschip).
 • Soms heeft een zin op het eerste gezicht geen onderwerp, maar is tóch stam plus t juist. Bijvoorbeeld:
  • ‘Niet in rijden; loopt dood.’ (verkorting voor ‘deze straat niet in rijden; hij loopt dood’)
  • ‘Geen zorgen; komt vanzelf goed.’ (verkorting voor: ‘het komt vanzelf goed’)
  • ‘Straat is afgesloten; geldt de hele dag.’ (verkorting voor: ‘dit geldt de hele dag’)
  • ‘Geen zorgen; wordt geregeld.’ (verkorting voor ‘het wordt geregeld’)

Niet meer fout doen

Zo, nu weet je de belangrijkste basisregel over spelling. Maar er is nog zoveel meer! Het juiste gebruik van spelling kan je tekst de kwaliteit geven die je klant wil zien. Gebruik daarom altijd een spellingchecker of helpende website. Twijfel je of besteed je je tijd liever anders? Besteed het schrijven van content dan uit.