Perfectionisme: de innovatieremmer

Is het wel goed genoeg? Misschien moet het toch nog aangepast worden? Misschien klopt het niet helemaal? Vindt mijn publiek dit wel leuk? Gepieker en getreuzel, angst voor fouten: iedereen heeft er wel eens in meer of mindere mate mee te maken: perfectionisme. Ik durf te stellen dat in de meeste gevallen perfectionisme de innovatieremmer van de organisatie is. 

Verbetercyclus 

Ik heb het eerder over verbetercyclus gehad. Dit kan gezien worden als het streven naar perfectie en daarmee kan je natuurlijk denken dat ik mezelf tegenspreek. Maar niets is minder waar. Doordat je een attitude van doen doen doen creëert in een verbetercyclus, geef je ruimte aan imperfectie. Door het toe te laten, geef je meer ruimte aan het creatieve gedeelte van het brein en ben ik ervan overtuigd dat je ruimte geeft aan nieuwe creatieve ideeën!  

Omarm dus juist de verbetercyclus om je perfectionisme los te laten.

Hoge eisen 

Online zijn we steeds meer gewend aan een hele hoge standaard en als bedrijf wordt verwacht dat je hierin mee ontwikkeld. Doordat je te maken hebt met hoge eisen kan het zijn dat je stopt voor je begint. Doe dat niet! Less is more, creëer een zogenaamd ‘minimum viable product’ en bouw daarna verder. Wees niet te streng voor jezelf en zorg ervoor dat je niet te hoge eisen stelt aan jezelf. Hiermee doorbreek je je eigen perfectionisme en maak je ruimte voor innovatie.

Geld genoeg

Oké, je hebt geld genoeg en je kunt kosten noch moeite besparen om het aller-, allerbeste neer te zetten dat je je maar kan voorstellen. Ook dan is het verstandig en heel belangrijk om je perfectionisme los te laten. Het moet goed zijn, dat klopt, maar het is ook belangrijk dat het écht is. Laat jezelf vooral losgaan in het proces en zorg dat het geld je alles geeft wat je nodig hebt, maar onthoud; less is more. Ook online.

Hoe ga jij om met perfectionisme binnen jouw organisatie? Is bij jullie ook perfectionisme de innovatieremmer? Laat het ons weten!